Vi behandler møblene etter kundens ønske. Det er viktig for oss å tenke helhet, og få møbler og interiør til å passe ekstra godt sammen. Vi vil fortelle noe om våre behandlingsmetoder slik at det også blir enklere for deg å vedlikeholde dine møbler. Vi benytter i stor grad malingsprodukter fra Jotun, Becker og Farrow & Ball. Beiser og oljer fra Monocoat og Osmo, Spekva, Liberon og 3-stjerner.

Farger på treverk

Vi lager i utgangspunktet den farge og finish som er ønsket. Her er de fargene vi bruker mest, og som nå er i vårt standard sortiment: Vi tar forbehold om at farger fremstår forskjellig avhengig av hvilken skjerm en sitter ved (klikk på bildene for større versjon).

 • Brubakken Home

  Brown Patin

 • Brubakken Home

  Dark Brown

 • Brubakken Home

  Grey

 • Brubakken Home

  Grey Sitje

 • Brubakken Home

  Mocca

 • Brubakken Home

  Natural Vax

 • Brubakken Home

  Valnut

 • Brubakken Home

  White Beis

 • Brubakken Home

  White Oil

  Nagler på stoler og benker

  (Klikk på bildet for større versjon)

 • utvalg nagler for stoler og benker fra brubakken home

Levende materiale

Tre er like levende som naturen det kommer fra. Materialene puster og sprer livets vennlige lukter. Som alt liv har treet sin naturlige aldringsprosess. Møbler som er laget i heltre må ta hensyn til at de er av levende materialer. Treet kan bevege seg, krumme seg og gjøre små endringer etter møblet er tilvirket. Spesielt tykke og solide eikeplank kan få tørkestriper i treverket. Men det er likevel ingen ting som er så flott og kan måle seg med møbler av ekte treverk – og som oftest holder det seg flott og solid hele tiden – Det er møbler for generasjoner.

Oljet bordplate
Enten det er furu eller grovbørstet eik, antik eller fin eik, benytter vi i hovedsak oljer fra Osmo, Monocoat eller Spekva. Dette er oljer laget spesielt med tanke på møbler, og at oljen skal trekke inn i treet og mette. Den blir ikke liggende oppå treverket som et glinsende lag. Selv om dette krever vedlikehold 1-2 ganger årlig, gir det en varig finish. Dersom overflaten er godt mettet vil søl bli liggende oppå og ikke trenge inn. Om overflaten tørker ut og det danner seg flekker, kan man på egenhånd pusse ned og olje igjen uten at det er en stor jobb. Det er greit å ha en liter olje stående for behandling ved behov. Bruk en myk klut og påfør olje i tynne lag. Heller flere tynne strøk enn for mye på en gang. Etter en halvtimes tid tørkes det overskytende av og poleres. La det tørke natten over. Følg bruksanvisningen på flaskene.

Antikbehandling
Når bordplaten er antikbehandlet betyr det at vi har påført Liberon Bison Voks i en eller annen farge. Etterbehandling gjøres ved å bruke fargeløs Liberon Voks som herder og gir ekstra beskyttelse. Denne påføres med fineste stålull, og gnis inn i treverket slik at man får en bestandig, glatt og blank overflate. Skikkelig flott! Bruksanvisning står på boksen. Denne behandlingen krever vedlikehold.

Aldringsmalt
For å få et levende og litt slitt preg – som går igjen i både tradisjonsmøbler og i “shabby chick” stilen – er aldringsbehandlingen populær. Like gjerne i lyse farger som i tradisjonelle farger. Her er møblene malt èn eller to ganger (pusset med sandpapir mellom hvert strøk). Dette avhenger av hvor slitt og transparent effekten skal være. Deretter lages slitekanter med sandpapir slik at treverket helt eller delvis skinner gjennom malingen. Til slutt friskes møblet opp med Liberon Voks i en eller annen farge, eller en lakk med patina. Dette gir liv til materialene, og trestrukturen kommer godt frem. Det er ikke stort behov for vedlikehold, men det kan med fordel benyttes fargeløs Liberon Bison Voks på toppen av det hele – som gir en beskyttende, bestandig og glatt overflate.

Beis
Fargesetting med beis gir bortimot et ubegrenset utvalg i farger. Men ofte er det vanskelig å finne den “perfekte” fargen. Vel, vi forsøker – blander oss frem og lager prøver slik at man kan se resultatet i forkant. Både spritbeis og vannbasert beis må forsegles. Dette gjøres enten med olje eller lakk i valgfri glans, men lakk er absolutt å foretrekke. Erfaringen viser at det er vanskelig å vedlikeholde nok til å ikke få merker i beisen ved oljing, og da er det ikke lett å pusse ned og beise igjen på egenhånd.

Maling
Noen av våre møbler er malt, eller er en kombinasjon av voks, beis og maling. Vi bestreber oss etter å finne riktig farge, og tar gjerne opp farger fra eksisterende interiør. Vi forholder oss i hovedsak til standard NCS koder.

Lakk
Lakk blir gjerne brukt til overflater som brukes mye, og spesielt til overflater som skal tåle endel søl. Også når man beiser benyttes stort sett lakk på toppen. Det er lite som kan måle seg med beskyttelsen som lakk gir. Når lakk benyttes, forsegles treets overflate. Lakk fås i ulike type glansgrad, matt, halvblank og blank.
Lakk er flott, men når man får “riper i lakken” er det ikke alltid like lekkert, så dette krever også vedlikehold. Det består i å pusse ned lakken med fint sandpapir og lakke på nytt. En lakkservice etter noen år er vi behjelpelig med dersom det skulle være behov.

Wengebeiset eik
Wenge er et treslag fra tropisk-Afrika som det har blitt populært å lage møbler av. Dette inngår i Regnskogsfondets oversikt over truede treslag på grunn av stor hogst. Vi har derfor laget vårt eget alternativ på wenge-beiset eik. Det er på ingen måte en erstatning for Wenge, men vi har opplevd stor etterspørsel etter denne mørke beisen fordi den sammen med strukturen fra eika gir en utrolig lekker finish. Denne oppskriften er vår lille hemmelighet..

Bruksanvisning på vedlikehold av oljede møbler

Hvert møbel er unikt, og er et resultat av godt håndverk. Møblet er satt sammen av førsteklasses materialer med spennende struktur! Eik er blant de beste materialene for møbler på grunn av struktur, hardhet og patina.

For at møblet skal bevares må det vedlikeholdes – les dette nøye!

 • Oljede overflater krever vedlikehold. Det er viktig at overflatene aldri tørker ut da treverket kan sprekke. Uten vedlikehold er overflaten ikke beskyttet. Hvis flatene er riktig behandlet med olje, tåler den søl fra for eksempel rødvin, vann eller annet.
 • Heltre er et ”levende” materiale og kan bevege seg i forhold til endringer i luftfuktighet og temperatur. En oljet overflate er åpen så treverket får puste. Heltre kan sprekke selv om man oljer nok. Platen kan også slå seg litt.
 • Alle møblene som er oljet når de leveres, må etteroljes etter kort tids bruk. Dette gjentas jevnlig etter behov, to til fire ganger i året. Spesielt bordplater. Undersiden av platen må oljes en gang i året for å hindre uttørring på undersiden.

Behandling

 • Flatene må være rengjort og tørre før behandlingen. Rengjøring av oljede møbler bør gjøres med plantesåpe eller bare vann. Fukt en klut og vask over, la det aldri ligge vann på flatene. Vent til overflaten er tørr før du oljer.
 • Hell olje på overflaten som skal oljes eller på en ren fille som ikke loer. Påfør oljen i treverkets lengderetning til hele overflaten er mettet med olje.
 • Vent i 20 minutter slik at oljen får trukket inn i treverket.
 • Tørk av overskytende olje. Blir oljen liggende til det tørker, blir det blanke flater.

Dersom treverket reiser seg litt ved behandlingen, så puss lett over i treets lengderetning med fint sandpapir. Rengjør flaten, la det tørke, påfør deretter olje igjen.

Herdetiden på olje kan være inntil 2 uker – det vil si før det er bestandig mot vann og annet.

Utstyr for behandling

 • Ren klut og plantesåpevann eller lunket vann
 • En fille i bomull til å olje med, som ikke loer
 • Et rent håndkle til å tørke av overskytende olje
 • Natur olje eller Liberon Finishing oil
 • Om nødvendig sandpapir min 180 papir

Advarsel! Grunnet stor selvantenningsfare, må alle filler som har blitt brukt til oljing brennes eller skylles grundig i vann.

Bruksanvisning på vedlikehold av beisede møbler

Når Brubakken Home leverer et beiset møbel, er beisen enten forseglet med olje eller lakk. En oljet forsegling gir et levende uttrykk i treverket, men det må vedlikeholdes og passes på slik at treverket hele tiden er godt mettet med olje. Da trekker ikke flekker inn i treverket, og søl legger seg som dråper på overflaten og kan lett tørkes vekk. Ulempen med denne behandlingen er at det kan oppstå ringer etter varme kopper og tallerker. Da må man friske opp igjen beisfargen med å ta beis på en klut eller kost og påføre med jevnt strøk over hele overflaten. Det kan lett oppstå skjolder, så vær nøyaktig og arbeid med hele strøk langs flaten. Dette tørker relativt raskt, og da kan overflaten igjen forsegles med olje.

Dersom den beisede overflaten er forseglet med lakk skal det adskillig mere til for å få flekker i overflaten, men hakk og sår kan oppstå. Det kan repareres med beis i samme farge. I de fleste tilfeller kan du reparere dette med bare å ta selve ripen. I verste fall ved stygge merker, må overflaten slipes ned og beises og lakkes på nytt.

Dersom hele overflaten skal beises på nytt, påføres beis med kost eller svamp i jevne strøk langs hele flaten, slik at overflaten blir godt mettet. Forsegles deretter med olje eller lakk. Store overflater får det beste resultatet med sprøyting. Det samme gjelder for lakkbehandlingen på toppen.

Advarsel! Grunnet stor selvantenningsfare, må alle filler som har blitt brukt til beising og lakking, brennes eller vaskes grundig.